Tomatensap met 7M - de gezondheidsvoordelen

Tomatensap met 7M - de gezondheidsvoordelen

In deze blog

Tomaten zijn erg veelzijdig. Je kunt ze zowel rauw als gekookt eten en je kunt tomaten op veel verschillende manieren verwerken zoals in salades, soepen en sauzen. Daarbij brengen tomaten ontzettend veel gezondheidsvoordelen met zich mee en zijn daarom goed te gebruiken in jouw dagelijkse recept met 7M. In dit receptenblog zetten we belangrijke gezondheidsvoordelen van tomaten en tomatensap voor je op een rij en nemen we jou mee in hoe je het beste 7M kunt nemen in combinatie met deze gezonde rode rakker.

Tomatensap is rijk aan lycopeen

Simpel gezegd geeft lycopeen de mooie, rode kleur aan tomaten. Lycopeen heeft ook een antioxidant werking. Daarover hebben we meer uitgelegd in het blog over citroensap (link naar blog citroen). Lycopeen wordt het beste opgenomen in het lichaam door vette voedingsstoffen en wanneer de voeding verwarmd is. Bekijk daarom vooral eens onze heerlijke, warme recepten met 7M.

Tomatensap is rijk aan vitamine C

Een ander groot gezondheidsvoordeel van tomatensap is dat het veel vitamine C bevat. Dit helpt om je vaatwanden sterk en soepel te houden. Daarnaast is tomatensap erg rijk aan kalium. Kalium regelt samen met chloride en natrium de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Kalium verlaagt de bloeddruk bij mensen met een hoge bloeddruk.

Verder is biologische tomatensap ook ideaal voor je spieren en botten. Dit komt omdat biologische tomatensap veel calcium bevat. De belangrijkste functie van calcium is het geven van stevigheid aan botten en tanden. Daarnaast is calcium belangrijk voor de bloedstolling en speelt calcium een rol bij de werking van spieren, zenuwen en hormonen.

Biologische tomatensap voor minder suikers

Zoals veel mensen weten, vallen tomaten onder vruchten en niet onder groenten. Tomatensap is daarom dus geen groentesap, maar een vruchtensap. En hoewel vruchtensappen vaak rijk zijn aan vitaminen en mineralen, is het ook vaak rijk aan fructose (ook wel vruchtensuikers). Let daarom bij de aanschaf van je tomatensap op welke voedingsstoffen erin zitten. Om dit beter te laten zien, hebben we dit visueel gemaakt met twee producten die je simpelweg gewoon bij jouw Albert Heijn kunt aanschaffen.

Tomatensap zelf maken of kopen?

Zoals in de vorige alinea beschreven, is het belangrijk om goed te letten op de voedingswaarde in het tomatensap dat je kiest. De gezondste keuze is daarom om tomatensap zelf te maken. Let hierbij op een aantal zaken. Het beste is om biologische tomaten te kopen. In de niet-biologische tomaten zijn namelijk pesticiden gebruikt. Deze pesticiden kunnen de smaak van het tomatensap beïnvloeden op een negatieve manier. Het soort tomaat maakt verder niet uit. Deze kun je naar eigen smaak kiezen. Wat wel belangrijk is, is hoe de tomaten eruit zien. Probeer tomaten met lelijke plekjes te vermijden en ga voor een rijpe, maar geen overrijpe tomaat.

De bereiding van tomatensap

 • Stap 1. Was je tomaten goed. Biologische tomaten kun je simpelweg afspoelen en dat zal genoeg zijn om bacteriën en vuil te verwijderen. Als je niet-biologische tomaten hebt, maak ze dan wat beter schoon.
 • Stap 2. Snijd deze vervolgens in stukken van vier en haal de zaadlijsten eruit.
 • Stap 3. Stamp vervolgens de tomaten fijn in een pan en breng de geperste tomaten aan de kook.
 • Stap 4. Blijf continu roeren en laat het ongeveer 20 minuten koken. Je zult zien dat het sap goed is zodra de tomaten zacht zijn geworden en het lijkt op een tomatensoep.
 • Stap 5. Voeg een mespuntje suiker, peper en zout toe. Voeg verder kruiden toe die jij lekker vindt zoals bijvoorbeeld basilicum of peterselie
 • Stap 6. Haal de tomaten van het vuur af en laat alles goed afkoelen.
 • Stap 7. Als het helemaal is afgekoeld, haal je de tomaten door een zeef. Zo behoud je alleen nog het sap van de tomaten en heb je hier verder geen vliesjes in zitten. Hierna kun je het sap in een fles gieten en in de koelkast bewaren. Afgesloten kun je dit ongeveer een week bewaren. Maar ruik vooral aan het sap voordat je het nuttigt.

  Heb je geen tijd of zin om tomatensap zelf te maken? Kies er dan voor om een biologische tomatensap aan te schaffen. Daar zitten minder suikers en nitraat in dan in gewone tomatensappen. Biologische tomaten worden namelijk minder bemest en er worden geen suikers toegevoegd aan het sap.

7M mengen met tomatensap - een wapen tegen obstipatie

Tomaten zijn een handig hulpmiddel om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft. Als je het tomatensap ook nog eens mengt met jouw dagelijkse dosis 7M, begin je jouw dag altijd goed. Ben jij geen fan van tomaten? Of ben je misschien allergisch? Bekijk dan ook eens onze andere recepten met 7M!

terug naar blog overzicht
 • 100% gecontroleerd biologisch

 • Geschikt voor vegetariërs en veganisten