FODMAP recepten: Groene low FODMAP smoothie

FODMAP recepten: Groene low FODMAP smoothie

Heb je regelmatig last van een opgeblazen gevoel na het eten van vezelrijke groenten of fruit? Dan kan het zo maar zijn dat je niet goed tegen FODMAP’s kunt. Lees er in dit blog meer over en bekijk dit heerlijke low FODMAP smoothie recept!

In deze blog

Een opgeblazen gevoel?

Heb je regelmatig last van een opgeblazen gevoel na het eten van vezelrijke groenten of fruit? Dan kan het zo maar zijn dat je niet goed tegen FODMAP’s kunt. De afkorting FODMAP komt uit het Engels en staat voor Fermenteerbare Oligosacchariden Disacchariden Monosacchariden And Polyolen. Het gaat dus om verschillende soorten fermenteerbare koolhydraten (suikers). En dat is best lastig, want FODMAP’s zitten in veel gezonde producten, zoals fruit, groenten, paddenstoelen, granen en peulvruchten.

 

Misschien zijn het de FODMAP’s

Als je vertering niet goed verloopt, dan kunnen FODMAP’s voor problemen zorgen. Ze trekken namelijk vocht aan in je dunne darm waardoor je darmen na het eten van FODMAP’s kunnen opzwellen. De onverteerde suikers worden vervolgens in je dikke darm gefermenteerd door je darmbacteriën waardoor gassen kunnen ontstaan. Met als gevolg een opgeblazen gevoel, krampen en pijn. Trekken de vezels te veel water aan, dan kun je ook last krijgen van waterige ontlasting.

 

Belangrijk voor je gezondheid

FODMAP’s wil je niet missen, omdat ze in je darmen worden omgezet in gunstige stoffen zoals korteketenvetzuren, bijvoorbeeld boterzuur. De vezelrijke FODMAP’s zijn dus heel belangrijk voor je gezondheid. Het is echter de gezondheid van je darm die bepaalt of je ze goed kunt afbreken en fermenteren. Heb je bijvoorbeeld een gebrek aan spijsverteringsenzymen (amylasen), een verstoorde darmflora, een gebrek aan lactobacillen of bifidobacteriën in je microbioom of juist te veel bacteriën in je dunne darm (SIBO), dan kunnen FODMAP’s voor problemen zorgen.

 

Power voor je darm

FODMAP’s weglaten dan maar? Dat kun je wel tijdelijk doen en zal ook verlichting geven. Op de lange termijn is dat echter geen gezonde oplossing. De biodiversiteit in je microbioom neemt hierdoor af, met mogelijk andere klachten tot gevolg. Het versterken van je darmflora is wel een goed idee. Daar kan deze FODMAP-arme smoothie met 7M Probiotic Concentrate je goed bij helpen!

 

 

Ingrediënten voor 1 groene low FODMAP smoothie:

 

🥛 240 ml amandelmelk
🍌 1/2 banaan
🍍 50 gr ananas
💕 20 gr frambozen
🥬 50 gr spinazie
🌿 10 ml 7M
🥄 (optioneel) 1 tl ahornsiroop

terug naar blog overzicht
  • 100% gecontroleerd biologisch

  • Geschikt voor vegetariërs en veganisten