Citroensap met 7M - de gezondheidsvoordelen

Citroensap met 7M - de gezondheidsvoordelen

De citroen heeft een uitstekende voedingswaarde. De vrucht bevat niet alleen veel vitamine C, maar biedt ook veel voedingsvezels, calcium, ijzer, zink en kalium. In deze blog nemen we je mee in de gezondheidsvoordelen van citroenen en citroensap en hoe je 7M het beste kunt nemen in combinatie met deze gezellige, gele rakker.

In deze blog

Een citroen laat je lachen door de vrolijke kleur, maar zorgt ook voor grimassen door de zure smaak. Een citroen is een citrusvrucht die voor een verscheidenheid aan culinaire en medicinale toepassingen wordt gebruikt, vanwege het hoge gehalte aan vitamine C en andere krachtige antioxidanten. De citroen heeft een uitstekende voedingswaarde. De vrucht bevat niet alleen veel vitamine C, maar biedt ook veel voedingsvezels, calcium, ijzer, zink en kalium. In deze blog nemen we je mee in de gezondheidsvoordelen van citroenen en citroensap en hoe je 7M het beste kunt nemen in combinatie met deze gezellige, gele rakker.

 

Zijn citroenen gezond?

Ja, citroenen zijn zeker gezond! Citroenen bevatten veel goede voedingsstoffen en ze passen in een gezond voedingspatroon. Goede voedingsstoffen die in citroen zitten, zijn onder andere kalium, vitamine C en het antioxidant hesperidine. Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals vitamine C, net zoals ‘medicijnen’ een verzamelnaam is. Elk antioxidant heeft zijn eigen werking. Ze zitten in voeding en supplementen. Antioxidanten zijn belangrijk voor onze gezondheid, omdat ze onze cellen en weefsels beschermen tegen oxidatieve schade door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die in het lichaam ontstaan door de afbraak van voedingsstoffen voor energie aanmaak. Daarnaast is Kalium belangrijk voor onder andere het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk van het lichaam. Vitamine C ondersteunt je weerstand. 

 

Gezondheidsvoordelen van citroensap

Daarnaast zitten er nog andere gezondheidsvoordelen aan het eten van citroenen, bijvoorbeeld in de vorm van het drinken van citroensap. Zo kan het drinken van het verse sap helpen om gewicht te verliezen, bijvoorbeeld in een zogenaamde detox. Citroenen zijn namelijk een uitstekende bron van pectine, een soort oplosbare vezel die water absorbeert en gemakkelijk kan worden gemetaboliseerd door de nuttige bacteriën in je darm. Dit helpt jouw hongergevoel tegen te gaan. Water helpt daarbij natuurlijk ook een handje: vaak denk je misschien dat je honger hebt, maar heeft je lichaam extra vocht nodig. Drink dus eerst een groot glas water met citroensap en grote kans dat je daarna geen honger meer hebt! Verder helpt vers citroensap in (lauw)warm water je spijsvertering op gang. Citroenen zitten ook nog eens vol met mineralen en vitaminen die je lichaam van binnenuit ‘schoonmaken’ waardoor je je darmen een handje helpt. Het resultaat: minder kans op een opgezette buik. 

 

Voedingswaarden van citroenen

100 gram citroen bevat de volgende voedingswaarde:

En hoe zit het dan met de schil van de citroen?

Ondertussen weten veel mensen dat er genoeg voordelen zitten aan citroenen en citroensap. We lopen alleen helaas bijna altijd de helft van deze voordelen mis, omdat we geen gebruik maken van de schil. Wist je dat de schil van een citroen meer dan 2 keer zo veel vitamines bevat dan het sap?

Vaak zie je dat de citroenschil wordt gebruikt geraspt over bijvoorbeeld desserts heen. Dit geeft jouw gerecht een heerlijke frisse en bittere smaak. Nu wij eenmaal weten hoeveel voordelen de citroenschil biedt, adviseren wij: gebruik de citroen vaker met schil. Bijvoorbeeld door citroenschijfjes in je water te doen of de hele citroen in de blender te doen, in plaats van alleen het sap. Wij adviseren hierin dan wel om biologische citroenen te nemen. Schadelijke bestrijdingsmiddelen wil je natuurlijk niet. Geniet zo van alle gezondheidsvoordelen van de hele citroen!

 

7M mengen met citroensap

Puur citroensap is extreem zuur en tast daardoor al snel je tandglazuur aan. Dit zorgt ervoor dat jouw tanden een doffere, gele kleur kunnen krijgen of dat je last krijgt van gevoelige tanden. Het is daarom altijd een goed idee om citroensap te verdunnen met bijvoorbeeld water, of het te mengen met een minder zure sap, zoals een groentesap. Als je dit verdunde citroensap vervolgens drinkt met een rietje, bescherm je jouw tanden helemaal optimaal. Als je het citroensap ook nog eens mengt met jouw dagelijkse dosis 7M, begin je jouw dag altijd goed. Ben jij geen fan van citroenen of citrusvruchten? Of ben je misschien allergisch? Bekijk dan ook eens onze andere recepten met 7M!

 

terug naar blog overzicht
  • 100% gecontroleerd biologisch

  • Geschikt voor vegetariërs en veganisten