Fermentatie: oeroud en opnieuw populair!

Fermentatie: oeroud en opnieuw populair!

Het fermenteren van voedsel als techniek om voedsel langer te kunnen bewaren, is oeroud en dateert al uit het late stenen tijdperk. Fermentatie is niet alleen een bewaartechniek, maar zorgt er ook voor dat voedingsmiddelen veranderen van samenstelling, smaak en textuur.

In deze blog

Een gezond en natuurlijk proces

Het fermenteren van voedsel als techniek om voedsel langer te kunnen bewaren, is oeroud en dateert al uit het late stenen tijdperk. Fermentatie is niet alleen een bewaartechniek, maar zorgt er ook voor dat voedingsmiddelen veranderen van samenstelling, smaak en textuur. Het is een natuurlijk en gezond proces met veel voordelen. Het is dan ook niet gek dat er opnieuw steeds meer gebruik wordt gemaakt van fermentatie.

 

Welke voeding kun je fermenteren?

Verschillende soorten voedingsmiddelen kunnen worden gefermenteerd. Bekend zijn natuurlijk groenten, fruit en zuivel. Maar wist je dat ook vis, vlees en drank gefermenteerd kunnen worden? Misschien wel 30% of 40% van wat we eten, is ontstaan door fermentatie. Denk bijvoorbeeld aan zuurkool, yoghurt, tofu of kaas. Ook wijn, bier, koffie, thee, sojasaus en chocola zijn gefermenteerd.

 

Bacteriën, schimmels en gisten?

Fermentatie gebeurt met behulp van bacteriën, schimmels of gisten. Bacteriën zetten bijvoorbeeld suikers om in melkzuur bij de productie van kaas, worst en yoghurt. De natuurlijke melksuiker lactose wordt tijdens het fermenteren omgezet tot een enkelvoudige suiker. Mensen met een lactose-intolerantie kunnen gefermenteerde zuivel zoals yoghurt of kefir daardoor bijvoorbeeld wel eten. Schimmels helpen eveneens fermenteren; tempé bijvoorbeeld ontstaat zo uit gekookte sojabonen. Tenslotte zet gist suiker om in koolzuur en alcohol, bijvoorbeeld bij de bereiding van brood, wijn en bier.

 

Fermentatie verbetert de gezondheidswaarde

Behalve als bewaartechniek heeft fermentatie nog andere voordelen. Fermentatie verbetert namelijk de gezondheidswaarde van voedingsmiddelen. Fermentatie maakt voeding beter verteerbaar, waardoor de nutriënten makkelijker worden opgenomen door je lichaam. Dit is gunstig voor je spijsvertering. De gunstige bacteriën die ervoor zorgen dat voedingsmiddelen fermenteren, zitten ook in het eindproduct. Eet je gefermenteerd voedsel, dan krijg je naast goed toegankelijke nutriënten dus ook nog eens enorme hoeveelheden levende micro-organismen binnen. Daar wordt jouw buik heel blij van.   

 

De voordelen van fermenteren op een rij

  1. Fermenteren verbetert de smaak en textuur van voedingsmiddelen.
  2. Fermentatie maakt vitamines en bioactieve voedingsstoffen beter toegankelijk.
  3. Fermentatie maakt voedingsmiddelen beter verteerbaar.
  4. Fermentatie vermindert of verwijdert antinutriënten in groenten en andere voeding. Bijvoorbeeld in granen, noten en peulvruchten.
  5. Fermentatie zorgt voor levende, goedaardige bacteriën.
  6. Fermentatie zorgt voor een betere houdbaarheid van voedingsmiddelen. 

 

Gefermenteerde voedingssupplementen

Fermentatie toepassen op voedingsstoffen, zoals vitaminen en kruiden is tegenwoordig populair. Net zoals gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten gefermenteerde supplementen ingrediënten die goed toegankelijk zijn voor opname door je lichaam. In probiotische formules wordt fermentatie bovendien gebruikt als techniek om een zo groot mogelijk aantal gunstige levende micro-organismen te verkrijgen.

 

7M: gefermenteerd en bomvol goede bacteriën

Het probiotische concentratie fermentaat 7M blinkt uit meerdere aspecten, het bevat goed toegankelijke bioactieve kruiden én zit bomvol goede bacteriën, namelijk lactobacillen en bifidobacteriën. 7M is bovendien veilig in gebruik. De productie van 7M staat onder strenge microbiologische controle. Dat betekent dat elk flesje uitsluitend gewenste goedaardige bacteriën bevat. De diversiteit van de gunstige micro-organismen en de aantallen KVE in 7M zijn bovendien onovertroffen. 7M bevat maar liefst 28 stammen melkzuurbacteriën. Met 7M ervaar je elke dag de voordelen van een glas vol veilige levende natuur!

terug naar blog overzicht
  • 100% gecontroleerd biologisch

  • Geschikt voor vegetariërs en veganisten